Inšpirácia. Ale pre koho?

22.08.2010 20:44

Sledujem televíziu veľmi nepravidelne. Väčšinou iba správy, aj to nie celé.

Dnes podvečer som však nejakým riadením zapol český program Cestami víry. Práve predstavovali mladých ľudí z dedinky Študlov, ktorá má okolo 500 obyvateľov. Majú zbor Adorade, ktorý sa za desaťročie rozrástol na 30 členov a stal sa známym, populárnym a úspešným ďaleko za hranicami farnosti (zbor napríklad spieval v roku 2008 na Velehrade, pri príležitosti stretnutia československej mládeže Activ8).

Samozrejme, za každou aktivitou stoja ľudia. Nebyť zanietených jedincov, nepodarilo by sa urobiť nič. A tak sa obzerám okolo seba a hľadám, kde sú tí zanietenci u nás? Lebo zväčša stretám iba unudené tváre, ktoré sa sťažujú, že nemajú čo robiť. Prípadne počúvam nočné vyvreskovanie na ihrisku... detí, ktoré asi doma rodičom nechýbajú, prípadne je im jedno kde a ako trávia ich deti svoj voľný čas.

Končia sa prázdniny. Pre všetkých, čo v septembri zasadnú späť do lavíc ideálna príležitosť zamyslieť sa nad tým, ako prežili tie dva mesiace. A ruku na srdce - ako by taká bilancia vyzerala?

Ak máte chuť a dobré pripojenie, pozrite si program Když se mladí klanějí, o ktorom som písal v úvode. Možno vás inšpiruje.